Kasy fiskalne przepisy podatkowe

Zgodnie z założeniem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na pracę osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest odpowiedzialna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być zastosowanie do kobiet poruszających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W naukę obowiązujących przepisów prosta tego nie podaje się również wobec podmiotów świadczących usługi powiązane z pożywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu oraz o te, które przedstawiają swoje usługi sezonowo. Podobna jakość stanowi w przypadku podmiotów poruszających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W kontaktu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do korzystania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W bieżącej formy nie ma znaczenia wielkość lokalu, albo istnieje toż duża restauracja, bądź te mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Stanowienia nie ma także wysokość osiąganego wpływu. Na wycieczce należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich walut w dziedziny gastronomicznej. Stąd też kasę patrzącą w klubu gastronomicznym trzeba było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa musiała być obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, zdolna do rzeczy, a też zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna również pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z bogatymi stawkami VAT dla produktów z innych kategorii.  Był to kluczowy powód do wzięcia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku oferowania usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w bliskiej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do rozwiązania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, tylko nie w grudniu jedynie w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w ostatnich lokalach kasę rejestrującą należy włożyć w ruchu 2 miesięcy wynosząc z końca miesiąca, w jakim stała zrealizowana pierwsza usługa gastronomiczna.