Zrazy wolowe filmik

Lub prawdopodobnie stanowić rzecz smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie mocny i jedzący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, pragnie być odpowiednio roztłuczony - na tyle, by mięso broniło się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i wraz nie tak szybko, by kotlet nie był zbyt wysoki, inaczej straci na soczystości. Też w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w właściwej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do ciała, by osiągnęło dobrą grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, jakim będziemy mogli samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Jednak przy większej kwoty kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy używamy do nich ciało nieco gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w urzędach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością robi się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można łatwo zdjąć z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w dorosłej kwocie, czy z pewnego mięsa, oszczędźmy sobie energii i zainwestujmy w profesjonalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle popularna w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszelkiej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby całe nasze steki były rozbite równomiernie, szybko i łatwo, więc nie posiada piękniejszego wyjścia, gdy tylko kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi zatem taki poważny wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem łatwym w obsłudze, w jedzeniu w czystości, również nie przesadnie kosztownym, jak potrafiło się zdawać.